enlightment now

STEVEN PINKER

ILUMINISMUL AZI

A devenit oare depășit idealul progresului? În această elegantă privire asupra condiției umane în mileniul al treilea, omul de știință și intelectualul Steven Pinker ne provoacă să ne detașăm de titlurile explozive și de profețiile apocalipsei, care ne ating atât de bine slăbiciunile psihologice.

În locul acestora, propunerea sa este să urmărim ceea ce ne arată datele: Pinker ne demonstrează cu ajutorul datelor statistice că cifrele care descriu calitatea vieții, nivelul de sănătate, prosperitatea, gradul de siguranță, pacea, cunoașterea și fericirea noastră sunt în creștere, nu doar în Occident, ci în lumea întreagă. Acest progres nu este rezultatul vreunei forțe cosmice, ci darul Iluminismului: el este rezultatul convingerii că rațiunea și știința pot crește bunăstarea oamenilor.

Departe de a fi o speranță naivă, Iluminismul, știm azi, a dat rezultate. Și cu toate acestea, are nevoie să fie apărat cu dârzenie. Proiectul Iluminismului înoată împotriva curenților naturii umane – reprezentați prin tribalism, tendințe autoritare, demonizare, gândire magică – pe care demagogii sunt bine pregătiți să le exploateze. Mulți comentatori, devotați ideologiilor politice, religioase sau romantice, atacă retrospectiv Iluminismul. Rezultatul acestor atacuri este un fatalism coroziv și disponibilitatea de a distruge instituțiile democrației liberale și cooperării globale.

Cu profunzime intelectuală și fler pentru scriitură, Pinker pledează în această carte pentru rațiune, știință și umanism: idealuri de care avem nevoie pentru a ne confrunta cu prolemele lumii noastre și pentru a ne continua progresul.

Această lucrare este cel mai recent titlu publicat de Steve Pinker, psiholog experimental, profesor la departamentul de Psihologie al Universității Harvard. Cercetările sale abordează domenii ca psiholingvistică, cogniție vizuală și relații sociale. A câștigat numeroase premii pentru activitatea sa academică de cercetare și predare și pentru cele nouă cărți ale sale.

În această toamnă, ea va apărea în colecția Confluențe a editurii noastre. 

MARTA COZMIN

DINCOLO DE PODURILE ATÂRNATE

Antologie de povești cu dor de ducă

Colecția Cărți pentru copii pregătește pentru această toamnă o antologie conținând 47 de povești ale scriitoarei Marta Cozmin, despre ale cărei volume Nora Iuga crede că sunt „CELE MAI FRUMOASE CĂRŢI PENTRU COPII DIN LITERATURA ROMÂNĂ A ULTIMILOR 50 DE ANI”.

 

Scriitoarea Marta Cozmin (31 ianuarie 1930 – 25 ianuarie 2006) s-a născut în familia celebrului avocat liberal și om politic Aurelian Bentoiu. A fost căsătorită cu scriitorul și medicul Mircea Alexandru Pop (care semna sub pseudonimul Alexandru Miran), poet și traducător eminent din dramaturgia antică, pentru care a fost recompensat de trei ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1976, 1982 și 1996). Marta Cozmin a fost sora compozitorului și muzicologului Pascal Bentoiu și cumnata poetei, prozatoarei, traducătoarei și memorialistei Annie Bentoiu.

Pentru proză, Marta Cozmin a fost distinsă în două rânduri cu Premiul Uniunii Scriitorilor (pentru volumul de proză pentru copii Croitorul de povești – 1980 și pentru romanul Să vorbim despre palmieri – 1984), iar volumul său de Teatru a fost distins cu premiul Fundației Camil Petrescu pentru cea mai bună carte de teatru apărută în anul 2000: „Nedrept uitată azi, merită redescoperită: e o fantezistă de fină calitate, cu multe «sertare».  (Paul Cernat, Marta Cozmin, 31 ianuarie 2018 – Evocări, http://mnlr.ro/marta-cozmin/). De aici, observația că proza pentru copii a Martei Cozmin „înfăţişează o altă latură a personalităţii prozatoarei, surprinsă de la început de critici, şi anume aceea de «om sălbăticit de dorul copilăriei» (Dana Dumitriu). Aici autoarea nu se limitează la repovestirea sau modernizarea poveştilor clasice, ci propune eroi originali, care farmecă prin umor, imaginaţie şi spirit ludic.” (https://www.goodreads.com/author/show/7340962.Marta_Cozmin).

 Antologia Dincolo de podurile atârnate va reprezenta un eveniment editorial în primul rând pentru că selecția textelor pune în valoare virtuțile curative ale prozei pentru copii din opera Martei Cozmin, oferind harta unei geografii literare a funcției de profilaxie existențială din întreaga creație de gen a autoarei. Chiar dacă Marta Cozmin nu a avut explicit în intenție funcția terapeutică, textele oglindesc fie virtuți sau intenții curative explicite, fie texte care reflectă intenții terapeutice implicite, din registrul mai complex al funcției de profilaxie existențială a textului literar.

Luiza Carol remarca faptul că poveștile Martei Cozmin sunt un univers aparte, creat „pentru copii și adulți care nu și-au pierdut copilăria.” Acest univers este construit pe o foarte personală schemă narativă, traducând o subtilă dialectică a realului și a imaginarului: „Cam asta e schema generală a tuturor poveștilor Martei Cozmin. Un personaj simpatic, bun și glumeț, are o lume a lui frumoasă și bună, sau dacă nu o are și-o caută până și-o găsește – ceea ce înseamnă că o are mai întâi în imaginație, ca într-o alună de argint fermecată.” (Luiza Carol, Medalion. În Marta Cozmin, Basme și poveşti, Editura Vitruviu, 2003)

 Volumul este ilustrat de Maria Anastasia Soleanu. Elevă la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București, Anastasia Soleanu, la cei 17 ani ai săi, are deja în portofoliu ilustrații pentru patru cărți și patru expoziții, dintre care două personale.