Titluri în curs de apariție

Charles E. Schaefer și Athena A. Drewes

Terapia prin joc. 20 de factori cheie ai schimbării

Colecția Psihologul expert pregătește o nouă apariție.

 

O carte minunată care cercetează în detaliu aspectele practice și teoretice ale terapiei prin joc destinate copiilor. Prin analiza unei varietăți de tehnici terapeutice și a multor tipuri de pacienți, ea contribuie la lărgirea gamei de cunoștințe a terapeuților specializați în terapia prin joc și a celor care practică terapia verbală, deopotrivă. Volumul acesta oferă o perspectivă nouă asupra ideilor tradiționale cu privire la joc, terapia prin joc și la cine sunt beneficiarii jocului.

Deși terapia prin joc este o metodă consacrată și populară în tratamentul copiilor, rareori s-a pus întrebarea de temelie cu privire la modul în care ea își produce efectele. De pildă:

  • Sunt aceste efecte datorate faptului că interacțiunea prin joc este o formă superioară de comunicare între copil și terapeut față de aceea prin intermediul limbajului?
  • Să fie oare vorba de miniaturizarea experiențelor, care are loc în cadrul jocului, atunci când se ajunge la o mai bună gestionare a stresului și traumelor?
  • Se datorează oare efectele eliberării emoțiilor prin acțiunile motrice din cadrul jocului?
  • Sau poate totul depinde de relația specială care se formează între terapeut și copil în sala de joacă?

Cartea aceasta vine cu răspunsuri la întrebările de mai sus, oferite printr-o prezentare cuprinzătoare a funcționării terapiei prin joc, subliniind acele calități ale jocului care par a fi responsabile pentru cele mai benefice efecte. Premisa de temelie a acestui volum este că jocul nu e doar un mediu pentru aplicarea altor tipuri de intervenție cum ar fi întărirea pozitivă sau reformularea, ci are el însuși anumite proprietăți care determină schimbarea comportamentului. O înțelegere mai profundă a factorilor care produc această schimbare va duce la creșterea eficienței terapiei prin joc printr-o abordare integrată a tratamentului.